Efterklang, Bragg, Mvula och Prince - Hellsisters tycker om Stockholm Music & Arts!

Stockholm Music & Arts är slut för i år och vi lägger några dagar av fint festivalande bakom oss. Arrangörerna kan ha kapat årets bästa festivalväder och området ligger fantastiskt bra på Skeppsholmen, med vattnet, skärgårdsbåtarna och magiska solnedgångar som fond bakom scenen. Det är väldigt välordnat och vuxet och det märks både på publik, festivalmat, stämning och bokningar.

Efterklang (HHH)
När danska Efterklang kliver på scenen höjs festivalens hipsterfaktor en aning. De förmedlar en musikalisk skicklighet och är otroligt charmiga. Efterklang gör oss varma inombords när bandet, med Casper Clausen i spetsen, tar oss med på en resa som innehåller både experimentella partier, finstämd sång och tänjbart groove. Att Efterklang är knasigt musikaliska står klart när de sex medlemmarna ibland byter instrument med varandra och verkar kunna lägga körsång lite när som helst på vad som helst. De känns trygga där de står i all sin enkelhet på en nästintill helt outsmyckad scen.
Bandet passar väl in i den artistiska och konstnärliga mall som Stockholm Music & Arts använt sig av för att forma sitt eget uttryck.
När Efterklang kallar Stockholm för ”The Pearl of Scandinavia” – ja då har de oss i en liten ask. Kom snart tillbaka!

Rodriguez spelar på Stockholm Music & ArtsRodriguez (HH)
Lördagens mest efterlängtade konsert, utan tvekan. Sixto Diaz Rodriguez, hjälten från Oscarsbelönade Searching for Sugar man-dokumentären är dagens snackis och resten av festivalområdet töms när det är dags för Rodriguez att kliva på scenen. Och han går upp och gör det han ska, men det är oinspirerat, tidvis falskt och känns ganska trött.

Vi kan inte komma ifrån känslan av att han är blasé. Framförallt är det tydligt att det är hans historia som är unik och fantastisk, inte musiken. Oavsett blir det förstås jubel och allsång under både Sugar man och I wonder. Om det sen är filmhjälten eller artisten Rodriguez som publiken hyllar lämnar vi osagt.

Billy Bragg (HHH)
Billy Bragg står periodvis ensam på den stora scenen i gassande eftermiddagssol med en stor och entusiastisk publik framför sig. Och det är tydligt att den brittiska legendens långa karriär har gett honom en stor och trogen fanskara. Det är allsång och långa mellansnack som förstås fokuserar på politik. Störst jubel får Bragg när han konstaterar att cynisismen är vår största fiende – och när han kör superhiten New England förstås.

Laura Mvula (HHHH)
Med bara ett album i bagaget, men med en fantastisk röst tar Stockholmarna Laura Mvula till sitt hjärta. Mest allsång under Green Garden, men vackrast är She. Värdig uppvärmning inför kvällens huvudakt är hon definitivt och vi ser fram emot att höra mer från den här souliga donnan.

Fotoförbud under Prince-konserten på Stockhom Music & ArtsPrince (HHH)
Festivalens huvudperson testar verkligen fansens tålamod. Totalt fotoförbud råder under hela söndagen, han kliver på en timme efter utsatt tid och då först efter att han fått se fansen via en Skype(?)-uppkopplad dator som bärs runt på scenen och efter att bandets trummis ytterligare förtydligat fotoförbudet som beror på att Prince ”inte vill att någon ska förlora en enda sekund av konserten genom att ta bilder som ändå blir av dålig kvalitet”. Well. Till slut står han där, med sitt tjejband, i sina klackar, bootcut-brallor och hög hatt och Skeppsholmen är i extas.

Men det är segt med långa gitarrsolon och sittningar vid pianot och konserten lyfter först när han kör en fantastisk version av Purple Rain – för att sedan gå av scenen. Stora delar av publiken börjar lämna området men efter en kvart är Prince tillbaka på scenen med en kavalkad av hits som får publiken att fullkomligen explodera. Bäst är When doves cry och Sign O the times. Det regnar lila konfetti över Stockholm och vi knallar hemåt med en dubbel känsla av att vara ägda, men lyckliga.

Prince spelar på Stockholm Music & Arts

Tack för i år Stockholm Music & Arts! Nästa år hoppas vi på lite mer upptempo och dans och hoppas på att vi får fortsätta att jobba från den bästa VIP-hyllan ever.